För lärare, förskollärare, fritidspedagoger & rektorer
Vill ni utveckla den pedagogiska verksamheten utomhus? Då kan vi bidra med utbildningar, inspiration och stöd för att ta fram pedagogiska program kring odling och ekosystemtjänster, utomhuspedagogik, rörelserikedom eller hur utemiljön kan bli en språkutvecklande miljö. Vi kan också ge er råd för hur ni med små medel kan utveckla utemiljön eller ge stöd kring hur ni kan bli delaktiga i om- eller nybyggnation. Tveka inte att höra av er!

Utemiljö i förskolan
Skapa inspirerande och hållbara utemiljöer för barnens utveckling
Vill ni förbättra er förskolas utemiljö och skapa en plats där barnen kan växa, lära och utvecklas? Vår utbildning "Utemiljö i förskolan" ger er verktygen att analysera och förbättra er utemiljö utifrån era specifika behov. Ni får lära er att göra balanserade riskbedömningar och skapa miljöer som främjar barnens utveckling, hälsa och lärande.
Vad ni får ut av utbildningen:
- Medvetenhet och kompetens: Förstå miljöns betydelse för barnens utveckling och lär er att med enkla medel förändra och förbättra den.
- Hållbar utveckling: Utveckla utemiljön i linje med Agenda 2030 och stärk barnens relation till naturen och ekosystemen.
- Praktiska verktyg: Få konkreta verktyg och metoder för att skapa inspirerande och utvecklande miljöer för barnen.
Utbildningens upplägg:
Modul 1: Utemiljö för hållbar utveckling
- Utforska hur ni kan skapa en stark relation mellan barnen och naturen genom att förstå och tillämpa principerna för resiliens och ekosystemtjänster.
- Ta del av föreläsningar, praktiska workshops och reflekterande övningar som hjälper er att analysera och förbättra er utemiljö.
Modul 2: Lek & kreativitet
- Lär er hur ni kan identifiera och förbättra lekmiljöer för att främja barnens motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling.
- Få verktyg för att stimulera barns egna initiativ och kreativitet genom att skapa rika och varierade lekmiljöer.
Modul 3: Balanserad riskbedömning
- Få insikt i hur balanserad riskbedömning kan användas för att skapa säkra och utvecklande lekmiljöer.
- Lär er hur barns egna riskbedömningar och risktagande i leken kan stödjas och integreras i er utemiljö.
För vem?
- Processledare och hela förskolans personal.
Innehåll och genomförande:
- Digitala introduktionsträffar, planeringsmöten och utvärderingar.
- Flera lärtillfällen per modul med föreläsningar, textmaterial och workshops.
- Liveföreläsningar och workshops digitalt och på plats.
- Processtöd och tillgång till en digital plattform med resurser.
Efter genomförd utbildning får processledaren ett intyg och förskolan ett diplom som visar att de genomfört utbildningen. Utbildningen leds av Emma Crawley,
Digital utbildning som erbjuds i samarbete med Omsorgsförlaget. Läs mer här.

Ätlig skolgård & odling i skolan
Vi hjälper er komma igång med odling i skolan och förskolan. Vill ni ha hjälp att planera och bygga upp en skogsträdgård på skolgården, ett snack-track eller vill ni ha stöd kring hur ni kan arbeta vidare med odlingarna i de olika ämnena i skolan? Då kan vi bidra med stöd!