För dig som planerar lekmiljöer

Jag började arbeta med barns utemiljöer med en stark övertygelse: barn behöver naturkontakt för att utvecklas – kognitivt, socialt och emotionellt. Men jag mötte snabbt en verklighet där försiktighet, missförstånd kring regelverk och rädsla för ansvar satte stopp för det som verkligen gynnar barn.

2009 kom jag i kontakt med metoden balanserad riskbedömning (Benefit Risk Assessment) – en vändpunkt som gav mig verktyg att utmana den rådande kulturen. Metoden är utvecklad i Storbritannien och har sedan etablerats som internationell ISO-standard (2023). Jag har arbetat med att sprida och tillämpa den i Sverige, i nära dialog med några av de personer som varit drivande i dess utveckling i Storbritannien.

Jag har också varit med och utvecklat Lekvärdefaktorn, ett verktyg som används av landskapsarkitekter och kommuner för att mäta och höja kvaliteten i barns utemiljöer. Tillsammans med Myndigheten för delaktighet har jag även varit medförfattare till publikationen Inkluderande lekmiljöer, som ger vägledning i hur universell utformning kan tillämpas i lekmiljöer för barn.

Idag erbjuder jag processtöd, utbildningar och verktyg som hjälper er att gå från regelstyrd försiktighet till barncentrerad utveckling – med naturen som självklar del av vardagen.

Behovsanalys för barnrätt i utemiljö

Vi hjälper er att göra behovsanalyser inför ett större ombyggnadsprojekt i utemiljön och tar fram förslag på strategiska och ekonomiskt hållbara  utvecklingsområden. Vid ny- eller ombyggnation hjälper vi er att ta fram förslag, stöddokument och uppföljningspunkter med utgångspunkt i barnets bästa. 

Lekmiljö i Örebro
Lekmiljö i Örebro

Inkludering och universell utformning av lekmiljö

Vi skapar miljöer för alla barn. Vi arbetar särskilt för att skapa lekmiljöer som bjuder in och är tillgängliga, stödjande och utvecklande för barn med olika funktionsnedsättningar. Vi har metoder för att skapa miljöer som särskilt stimulerar en viss målgrupp och vi har särskilt stor kompetens när det gäller att skapa miljöer som är stödjande för barn med stressrelaterade utmaningar eller npf-diagnoser.

Barn som leker med sand i grytor
Barn som leker med sand i grytor
Inspirationsbild från pillabyrinten på Gyttorpsskolan i Nora
Inspirationsbild från pillabyrinten på Gyttorpsskolan i Nora

Skapande av unika leklandskap och lärmiljöer efter barns behov och rättigheter

Vi skapar unika leklandskap och lärmiljöer som är anpassade utifrån platsens förutsättningar, barns behov och rättigheter. Vi bidrar med kunskap om hur olika miljöer kan användas pedagogiskt i verksamheten och hur barn kan vara delaktiga i skapandet och skötseln av miljön över tid. 

Inspirationsbild från Hjälmarviksparken i Örebro
Inspirationsbild från Hjälmarviksparken i Örebro

Studieresor

Vi erbjuder studieresor för olika målgrupper till inspirerande lekmiljöer och kreativa lärmiljöer.

Vill ni ha hjälp att planera en studieresa kan vi skräddarsy en tur åt er utifrån era specifika intressen.

Utbildningar och workshops om hälsofrämjande och utvecklande lekmiljöer för barn


Genom utbildningar och workshops för rektorer och pedagoger ges kunskap och verktyg för att över tid fortsätta utveckla de miljöer som byggs samt för att bidra med kunskap och förståelse för de värden som utemiljön kan bidra med enligt forskningen.


Inspirationsbild från skolträdgården på Backa friskola i Molkom
Inspirationsbild från skolträdgården på Backa friskola i Molkom

Design och skötsel av lärmiljöer och leklandskap för att maximera barns delaktighet och kreativitet

Vi hjälper er att skapa lärmiljöer och leklandskap för att maximera barns delaktighet och kreativitet. Vi tar fram skötselanvisningar och kan också bidra med pedagogiska program i miljöerna. 

Inspirationsbild från en skolträdgård i Salzburg
Inspirationsbild från en skolträdgård i Salzburg